Serverrumsäkerhet

En server fungerar som en värd för datorer och annan elektronisk utrustning så att de kan kommunicera med varandra. Det här kan vara antingen en liten dator eller så kan det vara en hel server anläggning som till exempel Facebook har i Kiruna. Det beror helt och hållet på hur mycket data som skickas mellan de olika enheterna.

Related imageSe till att din sever får bästa tänkbara skyddet

Om det är första gången som du ska se till att en server har ett bra skydd och om du inte är så värst insatt i ämnet så är det nog bäst att du tar hjälp av en expert. Det här är superviktigt om du handskas med viktig information som kan vara känslig om den kommer i fel händer.

Fysiskt skydd för din server

Det kan vara lämpligt att säkra dina servrar genom att sätta ordentliga lås på lokalerna där du förvarar dessa. Om det är så att du handskas med viktig och/eller känslig information är det här väldigt viktigt. I vissa fall kan det även vara önskvärt att ha riktiga säkerhetssystem.

Digitala åtgärder som är ett måste för att skydda din server

Det finns mängder av programvaror som skyddar din server. Man brukar kalla dessa för firewalls, det vill säga en typ av digital vägg som man sätter upp kring sin digitala information. På det här sättet kan man göra det svårare för hackers att ta sig in i servern eller för virus att smitta den informationen som man har sparad.

Exempel på programvaror som är bra för din server

Det finns en hel djungel där ute för dig som söker passande program för att skydda din server. Det bästa man kan göra är att skaffa en programvara som är utformad efter den servern man har och den informationen som man vill skydda. Det bästa är helt klart att tala med en expert så att man får veta vad det är som är mest lämpat för ens enskilda situation.

Varför är det så viktigt att skydda sin server?

Det finns två viktiga aspekter av en server. Dels handlar det om den digitala informationen som man handskas med. Men det finns en annan aspekt som är minst lika viktig, och det är såklart att man måste skydda informationen även fysiskt. Det finns de som betalar mycket pengar för att köpa dessa på den svarta marknaden och om man har stora system av servrar så bör man skydda dessa med ett stabilt säkerhetssystem. Man behöver allt ifrån ett bra lås till övervakningskameror och liknande utrustning.

För-och nackdelar med ett digitalt samhälle

I och med att vi har ett mer digitalt samhälle så följer vissa för-och nackdelar. Det beror såklart på vem man talar med när det kommer till att avgöra om det är bra att man använder sig mer och mer av digitala verktyg i vardagen. Det finns såklart dem som tror att allting kommer kollapsa en dag och att vi då inte kommer komma ihåg hur man klarade sig utan de digitala aspekterna.