Säkerhet på internet

Det finns många lurendrejare på nätet som ständigt försöker roffa åt sig information som de inte har rätt att ta del av. Det är därför viktigt att man skyddar sin dator och viktig information som man har på den. Annars kan det leda till många problem som tar lång tid att åtgärda.

Säkerheten är viktImage result for Varför säkerhet är så viktigtig online

Man ska alltid komma ihåg att ha program som skyddar datorn och den informationen som man sparar där när man surfar på nätet. Det finns ibland risker med vissa hemsidor som man kanske besöker av någon anledning. Beroende på om man har en Mac eller PC så finns det olika program som kan skydda en. Förutom särskilda program så finns det även åtgärder som man kan vidta.

Viktiga saker att tänka på

Man ska aldrig ge ut sitt lösenord på sidor som man inte känner igen. Det kan leda till att hela datorn blir hackad eller att ens personliga uppgifter hamnar i fel händer. Var alltid skeptisk och försiktig på nätet. Även om du tror att du befinner dig på en säker hemsida så kan du aldrig vara riktigt säker på vad hackers har i kikar’n. Om du får ett mail som säger att du vunnit en tävling som du inte har varit med i så är det ett varningstecken och du bör inte öppna det mailet. Om du ändå öppnar mailet så ska du absolut inte klicka på länken som säger var du ska hämta ditt pris. Det är ett typiskt trick för att lura de som inte har så bra koll på internet och datorer.

Program som kan skydda din dator

För att hitta program som passar för din dator kan man antingen söka på nätet eller så kan man gå till en elektronikhandlare. De har experter på alla möjliga datorer och program som passar dem. Beroende på vad man använder sin dator till så kanske man behöver ett mer eller mindre täckande skydd. Ibland, om man har mycket viktig information på datorn, kan det vara bra att ha flera program som kompletterar varandra.

Rensa datorn med jämna mellanrum

En bra sak som man bör göra regelbundet är att man rensar datorn eller den så kallade hårdisken. Det kan samlas information på denna som man inte behöver och det kan göra att datorn blir seg och långsam. Och för den som är van vid att surfa snabbt är det en mardröm om det går långsamt.

Lämna aldrig ut viktig information till hemsidor du inte känner igen

Man ska passa sig för att lämna ut uppgifter till hemsidor som man inte känner till till 100%. Fundera på om det är en pålitlig hemsida och om de använder sig av pålitliga metoder i sitt system. Paypal kan vara en pålitlig betalningsmetod till exempel om det är så att man ska betala något online, eller om man ska få pengar skickade till sitt konto. Då behöver man inte lämna ut sina uppgifter till hemsidan, endast meddela vad man har för användarnamn eller nummer på Paypals hemsida.