Säkerhetstips för dig som kör Windows

Image result for windowsDu som använder PC och Windows har troligen hört att du är lite mer utsatt för hackerattacker och virus än vad till exempel en Mac-användare är. Så är fallet. Men vad kan du som Windows-användare göra för att skydda dig egentligen?

Ett bra antivirusprogram är A och O

Oavsett vilken version av Windows du kör måste du ha ett antivirusprogram. Flera tillverkare av dessa program stödjer också äldre versioner av Windows och på så sätt kan du fortfarande skydda datorn mot skadliga attacker även om du inte väljer att uppgradera ditt operativsystem. Flera av de virusskydd som rekommenderas för Windows finns på Microsofts sajt. Flera av programmen är dessutom gratis.

Aktivera den brandvägg som finns i Windows

Troligen har du redan aktiverat den brandvägg som finns inbyggd i Windows. Om det finns ett Internet Security-paket eller annat säkerhetspaket installerat finns brandvägg i det. Dessa paket kan ofta kosta någon hundralapp per år men de ger ett bra heltäckande skydd och kan därför varmt rekommenderas.

Använd inte administrationskontot

Något som många användare av Windows gör är att man direkt loggar in via det administrationskonto som skapas när Windows först installeras på datorn. Detta konto är dock ett som får alla administrativa rättigheter och om program installeras får de samma rättigheter. Det gäller också om programmet är skadligt. Om man skapar ett konto som vanlig användare i kontrollpanelen och använder detta kan dock inte lika många rättigheter nås och då finns det ingen risk att ett farligt program tar sig in och raderar saker, ändrar systemfiler eller liknande.

Uppdatera alla dina program frekvent

När man finner säkerhetshål finns de ytterst sällan i själva operativsystemet Windows. Det är allt oftare i olika typer av program som hålen finns och webbläsare samt tillägg till dessa är de allra mest utsatta. När det gäller olika nätkriminella kommer de hela tiden att försöka finna nya metoder att kunna ge datorn olika infektioner och virus. Det är allra smidigast för dem att skapa en hemsida som preparerats med skadlig kod som sedan körs lokalt på datorn. För att detta ska fungera måste dock ett säkerhetshål finnas och i de populära tilläggen för webbläsaren finns det. Ofta är det program som Adobe Flash och Adobe PDF Reader som är extra utsatta och det vill till att man håller alla internetprogram som e-postklient, webbläsare med mera, samt deras tillägg uppdaterade.

Undvik riskabla sajter

Det är en myt att man kan hålla sig undan från virus och skadliga sajter genom att inte besöka mystiska hemsidor. När det gäller hackare och nätkriminella av olika slag är de mycket duktiga på att också hitta in i och infektera olika populära och legala sajter som Expressen, Aftonbladet och mycket annat. Om man vill minska risken för att råka ut för en olämplig sajt eller länk kan man installera program som Site Advisor. Dessa scannar då igenom hela webbplatser och letar efter suspekta länkar och markerar dem.

Som användare av Windows finns det alltså en hel del man kan göra för att öka sin säkerhet.