Var säker online

Överallt på nätet kryllar det av lurendrejare som i olika former försöker komma åt information som de i laglig rätt inte har rätt till. Som internetanvändare måste man därför noga skydda både sin dator och informationen som finns på den. Om så inte sker kan man snabbt råka ut för allvarliga problem som tar lång tid, eller inte alls går att åtgärda.

Säkerheten är nummer ett online

När man arbetar med och vid en dator bör man alltid se till att det finns olika program som verkligen skyddar den samt all den information som sparas när man surfar runt på nätet. Vissa hemsidor man besöker av en eller annan anledning kan vara en risk och beroende på om man har en PC eller Mac kan man enkelt köpa eller ladda ner effektiva program.

Viktigt att tänka på när man surfar

Om man inte känner igen en sajt bör man aldrig ge ut sitt lösenord eller andra uppgifter. Om man gör det kan hela datorn hackas och då hamnar alla personliga uppgifter i helt fel händer. När man surfar online bör man alltid vara försiktig och skeptisk. Man kan aldrig vara säker på vad en hacker har i sikte även om man tror att sajten man besöker är säker. När man får ett mejl som förkunnar att en tävling vunnits bör man alltid se det som en varning om man inte känner igen avsändaren eller tävlingen. Mejlet bör då inte öppnas. Om man trots allt öppnar det ska man aldrig klicka på olika länkar. Dessa används ofta för att lura människor som inte har koll på internet.

Effektiva program skyddar sig och datorn

Genom att söka på nätet eller genom att besöka en elektronikaffär kan man finna ett program som passar för att skydda datorn. I elektronikaffären finns experter på datorer och program som passar till. Vilket program man behöver kan variera beroende på vad man använder sin dator till. Ibland kan ett mindre täckande skydd behövas och har man mer information kan flera kompletterande program behövas.

Image result for Rensa datornRensa datorn

Det kan ofta vara bra att rensa datorn och hårddisken med regelbunden intervall. Mycket information man inte behöver lagras här och det kan göra datorn långsam. Om man råkar ut för en attack kommer hackern också över fler uppgifter och dessa kan vara mycket känsliga. För den som är van att surfa snabbt och enkelt kan en full hårddisk snart bli en mardröm.

Lämna inte ut viktig information till de hemsidor som känns opålitliga

När man inte känner till en sida 100% bör man aldrig lämna ut personlig information. Man bör alltid fundera på om sajten verkligen är pålitlig och dessutom bör man kontrollera om de metoder som används i sajtens system är pålitliga. Om man ska betala online eller behöver få pengar till sitt konto är ofta lösningar som e-plånböcker eller liknande bra. Då slipper man lämna ut sina riktiga kortuppgifter till sajten. Man meddelar istället bara nummer eller användarnamn för sin e-plånbok. Detta gör all form av handel online mycket säkrare.